The best race ever ! beetje afgezaagd misschien , maar 2014 gaat voor ons, Ruud , Gerard en Aad, de boeken in als een heel goed jaar. We danken alle deelnemers  voor hun inzet en creativiteit, we hopen dat ze net zo veel lol aan de race hebben beleefd als wij en natuurlijk het publiek. Wat was het weer in grote getale aanwezig, heel fijn.

Kortom, grote glimlachen alom. Tot de volgende  !

Pers 2011

 

PERSBERICHT

 

Foutje bedankt…

 

 

Het zou ook te mooi zijn geweest om waar te zijn. Het zag er lang naar uit dat dit dan de eerste vlekkeloos verlopen zeepkistenrace in de historie zou gaan worden…

Schitterend mooi weer , zo’n 2000 vrolijke mensen langs de kant, een leuk deelnemersveld,

100 % werkende techniek, maar nee, op het laatste moment heeft “Murphy”toch weer toegeslagen.

Op verzoek van de nummer drie toch nog maar even de uitslag gecheckt, en ja hoor. De verkeerde kolom in het excelbestand geselecteerd, Aad van der Wel moet echt aan een leesbril.

Inmiddels zijn de betrokken deelnemers geïnformeerd en wordt de juiste uitslag in de analen opgenomen.

Hierbij onze oprechte excuses aan alle deelnemers. We hopen dat er niet teveel emotionele schade is aangericht. Echt, we proberen alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en dan zijn dit soort dingen fnuikend voor de motivatie, maar wij doen dit ook maar één keer per jaar en dat is net even te weinig om er geroutineerd in te worden. Maar we blijven het proberen en we gaan voor de vlekkeloze race, zelfs in 2012…

 

P.S. over de uitslag kan worden gecorrespondeerd

 

 

Het kistenkommitee; Aad, Ruud en Gerard

pers 2010

 

 

PERSBERICHT 26-06-2010

WETHOUDER DOET OPENINGSRIT

Wethouder Haydar Erol van Groen Links zal dit jaar de openingsrit van de zeepkistenrace doen. In eerste instantie had men burgemeester Han van Leeuwen voor ogen, maar gezien diens verleden als taxichauffeur en botsautobestuurder leek wethouder Erol een meer verantwoorde keuze. Deze was immers de afgelopen tijd geregeld waar te nemen in diverse “non emision”vehicles, als voortzitter van Groen Links ben je daar wel een beetje toe verplicht, en dat is een categorie waar we zeepkisten ook wel onder mogen scharen.

In een door de afdeling openbare werken geperfectioneerde zeepkist zal hij ongetwijfeld een respectabele tijd weten neer te zetten.

Komende vrijdag om zeven uur krijgt hij “groen licht” in de Zwaanstraat te Wijk aan Zee.

De organisatie hoopt dat zijn voorbeeld door velen gevolgd zal worden.

 

 

PERSBERICHT  22-06-2010

 

ZEEPKISTENRACE WEER IN AANTOCHT

 

 

 

Alleen het parcours nog even aanvegen en dan zijn ze er weer klaar voor in Wijk aan Zee.

Op vrijdag 2 juli gaat het weer gebeuren. Vanaf 19.00 u. zullen de bolides om het snelst naar

beneden scheuren. Behalve de eer en een grote beker liggen er voor de snelste drie ook geldprijzen klaar. De mooiste en oudste trofee is echter “de Schoonheidsprijs”. Deze gaat al mee sinds 1987. Hierop is je naam pas echt vereeuwigd.. De schoonheidscommissie wordt ieder jaar opnieuw samengesteld, bijna iedere plaatselijke kunstenaar heeft er wel eens zitting in gehad, zo ook de dorpsburgemeester en andere hoogwaardigheidsbekleders zoals de plaatselijke garagehouders. Dit jaren zijn de organisatoren van het Young Art Festival geïnviteerd om deze belangrijke taak op hun te nemen. Met hun feilloze neus voor kunstzinnig talent zullen Tobias Huveneers en Martin Velthuijs ongetwijfeld een wijze keuze maken.

 Naast een groot aantal oude bekenden verschijnt er dit jaar waarschijnlijk ook een oude taxichaufeur uit het Wijkse aan de start. Ook een aantal in Werkplaats de Rel vervaardigde kisten doet mee. Mark Petiet gaat hier de hele maand juni nog door met het verlenen van hand en spandiensten op de zaterdagmiddag van 14.00 u. tot 17.00 u..Werkplaats de Rel is te vinden in de Relweg t.o. de Pizzeria. Mochten er nog deelnemers in spe met constructieproblemen zijn dan zijn ze hier welkom.

De presentatie zal als vanouds weer in handen zijn van de bekende troika Michiel , Gerard en Jan die de deelnemers vast weer  weten op te zwepen tot snelheden van boven de 180 km/ uur.

Deelnemers in spe die nog niet toe zijn aan zoveel spanning en sensatie kunnen hun angsten overwinnen op het Julianaplein . Vanaf 18.00 u. kan daar de zwaartekracht getart worden in de bungeetrampoline van Bentrampo.

Maar het leukste blijft toch om in de altijd gezellige Zwaanstraat de kisten langs te zien stuiven,  onderweg naar misschien wel de snelste tijd ooit. Rond de klok van 21.30 u. zal bekend zijn wie zich dit jaar voor een jaar “de Koning van de Zwaanstraat “mag noemen en overladen zal worden met roem en eer. Maar dit alles wel met de volgende gedachte in het achterhoofd :” Bij de zeepkistenrace wint iedereen ! ! ”.

 

 

 

 

 

persbericht 02-05-2010

 

 

SLEUTELDAGEN IN WERKPLAATS DE REL

 

Zoals altijd in Wijk aan Zee zo vlak na Pasen, begint er her en der weer wat te borrelen en te bruisen. Als er dan bij diverse dorpsgenoten schuimvorming rond de lippen en een wilde blik wordt waargenomen weet je het zeker; het Zeepkistenvirus slaat weer wild om zich heen…

Dit jaar heeft dat er toe geleid dat er als noviteit sleuteldagen zijn georganiseerd bij Werkplaats De Rel, Relweg 4, tegenover de pizzeria.

Elke zaterdagmiddag vanaf 22 mei kan van 14 uur tot 17 uur aan een zeepkist gesleuteld worden voor de zeepkistenrace op vrijdag 2 juli. Marc Petit helpt je graag om je zeepkist tot mooiste, snelste een meest bijzondere exemplaar te maken. 

De organisatie hoopt dat er een superconstructeur opstaat die een wereld bolide ontwerpt zodat de beker weer terugkomt naar de regio. Eigenlijk vinden ze het maar niks dat die nu in Zandvoort staat, maar ja, eerlijk is eerlijk; hij was de snelste…

Het streven blijft zoveel mogelijk deelnemers die zoveel mogelijk plezier beleven op vrijdag 2 juli in de Zwaanstraat te Wijk aan Zee, aanvang 19.00 u..

Meer informatie over de sleuteldagen in werkplaats de Rel : Monique Schievink,

tel. 06 36113834 / e-mail m.p.schievink@ziggo.nl

Meer informatie over de race, zoals het wedstrijdreglement en hoe je je kunt inschrijven, vindt je op www.wijkaanzee.org/zeepkistenrace.

Be prepared!!

pers 2009
Zeepkistenrace trekt nationaal de aandacht
 
Bungee-trampo op het plein
 
Na een klaterende zestigste editie maakt Wijk aan Zee zich weer op voor het jaarlijkse hoogtepunt De moeder aller races; de zeepistenrace. Dit jaar wordt hij verreden op vrijdag 26 juni op het mooiste parcours van Nederland, de Zwaanstraat in Wijk aan Zee
Waren er in voorgaande jaren al diverse deelnemers uit verre oorden te bewonderen, ook Sinterklaas heeft in het verleden wel eens meegedaan, dit jaar zullen er weer diverse nationale toppers aan de start verschijnen.
Uit Zandvoort, wat sinds enige jaren weer een succesvolle race heeft opKoninginnedag, kijk maar eens op hun site www.zeepkistenracezandvoort.nl, komen sowieso enige titelkandidaten. Ook wordt er belangstelling getoond uit Rosmalen en Nieuw-Vennep.
Markant is ook te noemen de deelname van een team van Flabber.nl. Dit is Nederlands’meest bekeken evenementenweblog. Zij komen naar Wijk aan Zee met drie zeepkisten, een cameraploeg en een spetterende presentatrice. Ze zullen in Wijk aan Zee een reportage maken die later op hun website te zien zal zijn.
De organisatie doet hierbij een oproep aan alle handigerds in de regio om nu toch eindelijk eens die kar te bouwen die men al jaren in het hoofd heeft, maar die nog nooit tot volle wasdom is gekomen. In Zandvoort hadden ze dit jaar 52 (!) deelnemers…Zie dat dus maar als een uitdaging. Niet dat ze persé over Zandvoort heen willen, maar een beetje in de buurt komen zou best wel leuk zijn.
Ook dit jaar zal er op het Julianaplein weer een kleine, maar o zo gevarieerde braderie zijn met als extra attractie een bungeetrampoline. Vanaf 16.00 u. ’s middags tot 21.00 u. ’s avonds kan iedereen van 3 tot 99 jaar gratis sprongen maken van wel zeven meter hoog !!!
 
 
Wil je je opgeven voor dit gebeuren, of wil je andere info, dan kan dat bij
Ruud van der Klooster T: 0251-375970, E: rvdklooster@wanadoo.nl of Aad van der Wel T: 0251-375159, E: aadwel@ziggo.nl Opgeven voor de braderie kan bij Monique Schievink T: 06 36113834, E: m.p.schievink@ziggo.nl
 
 
 
 
 
 
e
WIJK AAN ZEE - 

Bij een race is snelheid niet altijd het belangrijkst. De zeepkist van de 11-jarige Lenny Kamsma viel al voor de eindstreep op De Zwaanstraat stil. Maar bij de jaarlijkse zeepkistenwedstrijd in Wijk aan Zee gaan je dan toch met een prijs naar huis. Al was het de pechprijs, wegens het niet bereiken van de finish.

Supersnel zagen de karretjes van Jesper en Tommy Rasch eruit. Geen wonder, want de twee Zandvoortse broertjes gaan op alle zeepkistenraces in de regio af. Met zulke supersonische karretjes telt de snelheid wel. Op een plaatsje bij de eerste vijf, rekende Jesper (11) vooraf. Hij deed het zelfs beter en eindigde na twee manches als een na snelste. Helaas voor de broertjes achter hun oom Arlan Berg. De visboer uit Zandvoort had met zijn zeepkist van carbon het beste materiaal voor zichzelf gehouden. Als er een prijs voor de meest bijzondere bouwsel zou zijn geweest, was deze ongetwijfeld naar Wim Aardenburg gegaan. Aan zijn constructie kwam geen moertje of boutje te pas. ,,Ik heb hem gemaakt van buizen en spanbanden, die zichzelf op spanning houden. Er zijn eerder statische werken van gemaakt, maar bij mijn weten nog geen rijdende.''

pers 2008
 
ZEEPKISTENRACE VIERT 60-JARIG JUBILEUM
 
Dit jaar extra sensationele pauze-loterij
 
Toen de organisatoren van de zeepkistenrace afgelopen winter in gesprek
raakten met wat oudere Wijk aan Zeeers was er na luttele uren conclaaf geen enkele twijfel mogelijk.; De zeepkistenrace bestaat dit jaar 60 jaar. Of je nu tien of twintig biertjes op had, het was gewoon zo.
Dus toen maar over naar de volgende stap; het feestprogramma. Nu is de zeepkistenrace natuurlijk al een feest op zich, maar een paar extra’s kunnen we niet onvermeld laten.
Zo is er dit jaar een gastpresentatrice en wel niemand minder dan Miss Gruella deVille, het is nog niet bekend hoeveel Dalmatieers ze meeneemt , maar haar verschijning zal ongetwijfeld indrukwekkend zijn, nog afgezien van haar
taalgebruik
Ook de Helmduikers zullen dit jaar acte de presence geven Dit elitekorps van Arion zal deze avond het nieuwe repertoire voor het eerst ten gehore brengen. Wij kunnen haast niet wachten.
Op het Julianaplein zal er ook dit jaar weer een braderie zijn met een leuk passend aanbod, georganiseerd door SAWAZ zomermarkten. Info: Monique Schievink email: m.p.schievink@orange.nl
Maar het grootste feest is zonder meer de pauzeloterij. De hoofdprijs bedraagt dit jaar maar liefst EEN TON!!!!!!...
Laten we echter niet vergeten waar het hier om gaat: Op vrijdag 20 juni 19.00 uur moeten er zoveel mogelijk karren op de strandopgang bij Sonnevanck staan.
De Belgische Ferrari zal er weer bij zijn, evenals onze vrienden uit Den Haag. Ook uit andere delen van het land toont men belangstelling. Wacht niet langer…laat je ook besmetten door het virus wat deze mensen nu al jaren doet glimlachen .. BOUW EEN KIST !!! en doe es gek , doe mee !!!
Wil je je opgeven voor dit gebeuren, of wil je andere info, dan kan dat bij

Ruud van der Klooster T: 0251-375970, E: rvdklooster@wanadoo.nl of Aad van der Wel T: 0251-375159, E: aadwel@orange.nl  

 

 

 

PERSBERICHT

 

Vrijdag Zeepkistenrace

 

Dalmatiër (s) gezocht

 

De zeepkistenjongens uit Wijk aan Zee zitten met hun handen in het schaarse haar. Net als je denkt alles geregeld te hebben wordt je geconfronteerd met een sterfgeval..

Cruella deVil’s dalmatiër heeft, naar zojuist bekend is geworden, afgelopen vrijdag tijdens Nederland – Frankrijk de geest gegeven. Nu staat deze dame al niet bekend om haar zonnige karakter, maar van dit bericht werd ze echt niet vrolijk.

Zonder hond weigert ze echter naar Wijk aan Zee te komen om de zeepkistenrace te presenteren. Bij deze dus een noodoproep aan alle dalmatiërbezitters in de regio om vrijdagavond voor ongeveer een kwartiertje hun dierbare huisdier af te staan aan Cruella deVil zodat ze op gepaste wijze haar opwachting kan maken op het racecircuit.

Uiteraard zal er oplettend worden toegezien dat er geen exemplaren worden ontvoerd hetzij tot bont verwerkt. De organisatie heeft beloofd alle boeven bij het eerste viaduct tegen te houden. Net als in de film gaan we voor een happy end.

Mocht u genegen zijn om medewerking te verlenen aan dit leuke evenement neemt u dan alstublieft contact op met Aad van der Wel T: 06-51240122, E: aadwel@orange.nl.

Hij en 2000 andere Wijk aan Zeeërs zullen u zeer erkentelijk zijn

 

 
 
PERSBERICHT
 
Alles klaar voor de race der racen
 
Deze zomer bijna iedere week feest in Wijk aan Zee
 
Als niet alles in het water valt, zoals vorig jaar, dan beloofd het komende vrijdag weer groot feest te worden in Wijk aan Zee. Na het Visbakfestival en het Dorpsfeest is deze week de traditionele Zeepkistenrace weer aan de beurt.
Omdat deze volgens een groot van het dorp voor de zestigste keer wordt gehouden wordt het dit jaar extra speciaal.
Arion trekt de nieuwe pakken aan en presenteert deze avond het nieuwe repertoire.
De hoofdprijs van de pauzeloterij bedraagt maar liefst een ton
Ondanks wat strubbelingen met het management, sterren hebben nu eenmaal soms rare eisen, is de organisatie toch rondgekomen met Hollywoodster Cruella Devil. Zij zal de race op onnavolgbare wijze presenteren. Volgens berichten uit de wandelgangen zal alleen al haar aankomst indrukwekkend zijn.
Ook verwacht de organisatie dit jaar een record aantal deelnemers en ook de braderie op het Julianaplein zal dit jaar groter zijn dan vorig jaar. Dus… als het weer dit jaar ook een beetje mee wil zitten wordt het weer beregezellig in Wijk aan Zee op vrijdag 20 juni.
 
Wil je je nog opgeven voor dit gebeuren, of wil je andere info, dan kan dat bij
Ruud van der Klooster T: 0251-375970, E: rvdklooster@wanadoo.nl of Aad van der Wel T: 0251-375159, E: aadwel@orange.nl  
pers 2007

PERSBERICHT

 

Drakenboot- of zeepkistenrace ?

 

De organisatie stond dit jaar in dubio. Zouden ze voor de verandering eens wat anders organiseren dan die suffe zeepkistenrace ?  Een drakenbootrace in de nieuwe dorpsdrakenvijver, dat zou nog eens wat zijn. Maar ja , de vergunningaanvragen waren al in zevenvoud de deur uit, en lang niet iedere zeepkist kan drijven, dus ja…  dan toch maar weer de straat op.

En eigenlijk is er maar één straat in Nederland waar je zoiets fatsoenlijk kan organiseren, en dat is onze eigen Zwaanstraat te Wijk aan Zee.

Op 29 juni vanaf 19.00 u. suizen de kisten weer door Soapbox Alley.

In twee manches zal weer worden uitgemaakt wie zich de snelste motorloze coureur van de IJmond mag noemen . Trouwens, IJmond, de inschrijvingen komen dankzij het internet tegenwoordig ook van ver daarbuiten. Er zijn al deelnemers ingeschreven uit Nieuw Vennep, Etten Leur en ook de Belgen van vorig jaar komen waarschijnlijk weer langs.

Omdat dit natuurlijk een typisch mannenevenement is wordt er sinds vorig jaar  door SAWAZ zomermarkten op het Julianaplein een avondbraderie georganiseerd. Zo is het die vrijdag leuk voor het hele gezin.

Hoofdsponsor M-sound neemt dit jaar naast het geluid ook de nieuwsvoorziening voor zijn rekening. Als alles lukt zijn de standen straks realtime te volgen via een hightech ledlichtkrant.

Verder blijft alles hetzelfde, want in Wijk aan Zee houden we het het liefste toch een beetje klein, dorps. Zo wordt de race al sinds jaar en dag gedragen door de plaatselijke horeca en middenstand, o.a. verantwoordelijk voor het prijzengeld , 1e prijs € 150,00 , en de loterijprijzen.

De jury voor de schoonheidsprijs bestaat zoals altijd uit twee plaatselijke schonen, t.w. Giny Bartholomée en Erik Meier, beide Rietveldafgestudeerdekunstenaars verbonden aan de KOP van WAZ.

Voor het commentaar zijn weer de drie plaatselijke toppers gecontracteerd. Dat wordt dus weer goorder dan Gor, Geerder dan Geer en droger dan Froger… lachen dus, daar in de Zwaanstraat , op 29 juni…

Wil je je alvast opgeven voor dit gebeuren, of wil je andere info, dan kan dat bij

Ruud van der Klooster T: 0251-375970, E: rvdklooster@wanadoo.nl of Aad van der Wel T: 0251-375159, E: aadwel@orange.nl  

pers 2012

 

 

 

ZEEPKISTENRACE OP VRIJDAG DE 13E….

 

 

Om het toch vooral maar spannend te houden is de Zeepkistenrace dit jaar gepland op vrijdag de 13e juli , en dan nog wel in 2012….

Inderdaad , we verzoeken de goden. Hoogstwaarschijnlijk zal het die dag donderen en bliksemen, zal er West 10 staan met bijbehorende slagregens, zal het westelijke hoogovenviaduct onverwacht instorten of wie weet, waart Mike Myers wel rond met zijn bijl, ergens in de duinen bij de start, alsof onze eigen presentatoren nog niet eng genoeg zijn…

Het enige wat nog enger is , is prinses Maxima in een zeepkist op Koninginnedag, wat een getrut zeg, dat doen ze in Wijk aan Zee wel anders…

Zij, die ondanks deze goede vooruitzichten, toch mee willen doen aan dit jaarlijks terugkerend evenement worden hierbij uitgedaagd om zich in te schrijven via de website www.wijkaanzee.org. Ga naar : evenementen- zeepkistenrace- aanmelden.

En mocht de wereld in het kader van 2012 voor die tijd vergaan, één ding is zeker; de Zeepkistenrace gaat altijd door.

Wijk aan Zeep, vrijdag 13 juli, aanvang 19.00 u. , Zwaanstraat in Wijk aan Zee, start bij de strandopgang bij hotel Sonnevanck.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Zeepkistenrace komt er weer aan!

 

Vrijdag de 13e om 19.00 u. zal het startsein weer gegeven worden voor het traditionele hoogtepunt van het jaar in Wijk aan Zee; de Zeepkistenrace...

Wederom zullen diverse ware durfals zich naar beneden storten van de strandopgang zo de Zwaanstraat in, in de meest vervaarlijke creaties op wielen die je maar kunt bedenken.

Zoals altijd weer een verrukkelijk schouwspel voor jong en oud wederom verluchtigd met het commentaar van wel drie heel erg melige commentatoren.

Zou het de winnaar van de vorige twee edities, Joost Hoogewerf, wederom lukken de titel te grijpen ? In dat geval mag hij de wisselbeker houden en daarmee in de voetsporen treden van de nu al bij leven legendarische Atse Hamers, wie kent hem niet...

Een spannende aangelegenheid dus. En voor wie al die spanning teveel wordt is er voor de afleiding een braderie georganiseerd op het Julianaplein, ook leuk.

En dan nog een nagekomen bericht voor de twijfelaars; de organisatie heeft ervoor gezorgd dat om klokslag 19.00 u. de zon doorbreekt en het stopt met waaien en regenen.

Wie dat niet gelooft moet zelf maar komen kijken komende vrijdag , het wordt sowieso gezellig want : DE ZEEPKISTENRACE GAAT ALTIJD DOOR !!!

pers 2013

 

 

 

 

De Zeepkistenrace komt er weer aan !

 

Afgelopen week is de datum definitief vastgesteld op Vrijdag 28 juni. Dan zullen in Wijk aan Zee vanaf een uur of zeven weer de meest bizarre creaties de Zwaanstraat in rollen.

Van alles hebben we de afgelopen jaren voorbij zien komen; rijdende kolenhopen, een complete Schumi Ferrari op schaal, Shrek en Fiona, Wimlex en Maxima, Bolle Jos in een rolstoel met biervat, rijdende zwanen en whiskyvaten, en wat te denken van onze eigen reddingsboot vorig jaar , een plaatje...

Ongetwijfeld zal er dit jaar ook weer het nodige moois aan de start verschijnen.

De organisatie verklaard bij deze het bouwseizoen voor geopend. Gezien het aantal werkloze bouwvakkers verwachten we dit jaar een record aantal deelnemers. Er moet toch wat leuks te maken zijn van al die stilstaande kruiwagens, rolsteigers en cementmolens, we zijn benieuwd en wachten af.

Bij deze wensen we iedereen veel plezier toe met bouwen. Inschrijven is gratis, net zoals de voorpret, en kan via de site: www.wijkaanzee.org/wijkaanzeep, maar is in principe mogelijk tot vlak voor de start.

Tot de 28e in de Zwaanstraat te Wijk aan Zee !

 

 

 

 

 

Extra prijs bij de zeepkistenrace

 

Het oudste zeepkistje dat al jaren meedoet, wordt sinds enige jaren bestuurd door de jongste deelnemer , Joris Zandbergen uit Santpoort-Noord.

Op verzoek van Joris stelt de organisatie dit jaar een beker beschikbaar voor de snelste deelnemer onder de 14 jaar . Waarom 14 jaar zult u zeggen, eerlijk gezegd is daar geen echte reden voor, het voelt gewoon goed zo. Net zoals de naam : de “ Joris Zandbergen Junior Trofee “. Ere wie ere toekomt.

Sowieso wordt 2013 het jaar van de nieuwe bekers, want ook de huidige wisselbekers zijn aan vervanging toe. Er is geen plekje meer op vrij voor naamplaatjes van nieuwe winnaars, dat is ook niet zo gek , die van de schoonheidsprijs gaat al mee sinds 1987. De nieuwe wordt beschikbaar gesteld door café “ het Wapen van Wijk aan Zee “. Sinds enige jaren het hoofdkwartier van de race.

Daarnaast maakt iedere deelnemer natuurlijk kans op de reguliere hoofdprijs bestaande uit de fel begeerde wisselbeker en een nog feller begeerde € 150,00.

Er is nog plaats, dus timmer een kist in elkaar en doe mee, een ideale manier om je studiefinanciering aan te vullen, bijvoorbeeld.

Vrijdagavond 28 juni 18.30 u. wordt je aan de start verwacht bij de strandopgang van hotel Sonnevanck, eventueel kun je daar nog last minute inschrijven, daarna gaat om 19.00 u. de de eerste waaghals naar beneden, hup de Zwaanstraat in richting kerkhof...Hoe dat afloopt lees je zaterdag in de krant.

Dit alles zal weer van luchtig commentaar worden voorzien door de vaste commentaartroika Michiel, Gerard en Jan.

Kortom Wijk aan Zee maakt zich op voor weer een oergezellig volksfeestje, komt allen !

 

 

 

 

 

Hallo Aad,
Wat een happening weer die zeepkistenrace vrijdag.  Joris Zandbergen zo trots als een pauw met z’n derde prijs met beker bloemen en enveloppe !
Ik pleeg af en toe een stukje met foto’s aan de krant op te geven, maar ik weet niet meer wie de andere prijswinnaars waren.
Mag ik daar s.v.p. nog wat over horen?
De kranten die ik benader zijn “de Jutter/Hofgeest” voor IJmuiden/Santpoort en tevens “De Beverwijker/Heemskerker”  die tot hetzelfde gratis krantjes concern behoren.
Leuk hoe het ook deze vrijdag weer in elkaar zat. Prima organisatie. Ik zou me overigens voor kunnen stellen dat enige RK mensen wat geschokt kunnen zijn met het optreden van de Paus.
Ik heb weer genoten. Volgende keer graag zon en droog!
Groet Piet den Herder,Santpoort.
 
Dat zegt genoeg , dacht ik zo...ondanks de regen een hele leuke race, en zo hoort het ook. Op de volgende link kun je ook nog foto's vinden van dit jaar. Plezier ermee en tot de volgende editie, groeten van Ruud , Gerard en Aad.
 
pers 2014

 

PERSBERICHT

 

 

 

RECORD AANTAL DEELNEMERS ZEEPKISTENRACE

Vrijdag 27 juni zal om 19.00 u. weer het startschot worden gegeven voor het

jaarlijks terugkerend hoogtepunt; de Zeepkistenrace.

Voor 32 3e jaarsleerlingen van het Kennemer College zal het een bijzondere

avond worden. Na maanden van sleutelen, timmeren en schilderen zullen zij

hun creaties dan eindelijk aan het publiek kunnen tonen. En wie weet, misschien

zit er ook wel een snelle tussen en gaan ze er ook nog met een prijs van door...

Door deze van impuls van acht karren zal het aantal deelnemers dit jaar rond de

dertig uitkomen. Dat is in jaren niet gebeurd, de organisatoren lopen dan ook

glimmend door het dorp. Alles word weer in gereedheid gebracht om ook deze

race weer vlekkeloos te laten verlopen. Wie weet; wordt het “the best race ever“

Aan de leerlingen van het KC zal het niet liggen dit jaar, dat is zeker !

 

 

HEEMSKERK / WIJK AAN ZEE

 ’Helemaal geweldig’ reageren de organisatoren Aad van der Wel en Gerard van Schie op de deelname van 31 leerlingen van het Kennemer College aan de zeepkistenrace. De school verschijnt met acht teams aan de start van Wijk aan Zeep.

Organisatie blij met deelname scholieren

,,Het wordt dit jaar een echte én spannende race in ons dorp’’, verwacht Van Schie. ,,Dat het Kennemer College met zoveel teams meedoet, dat geeft het evenement een enorme boost.’’

De organisatoren waren gistermorgen niet alleen op school voor de technische keuring, maar vooral omdat zij nieuwsgierig waren naar de voertuigen, die straks aan de start zullen verschijnen.

Verrast

Ze zeiden verrast te zijn door de creativiteit van de vmbo-leerlingen. Na nog eens blik door de gang én het klaslokaal, waar het merendeel van de zeepkisten stonden geparkeerd, werden ze alleen naar enthousiaster.

,,We zijn hier echt heel blij mee’’, aldus het duo dat hoopt op zo’n dertig teams aan de start.

Dat zou aanmerkelijk meer zijn dan afgelopen jaren waarin de teller rond de twintig bleef steken. ,,We hebben nu al 23 inschrijvingen. Er doet ook iemand uit Duitsland mee.’’

De leerlingen hebben inderdaad hun best gedaan. En, dat valt meteen op, geen zeepkist lijkt op elkaar. Het ene team heeft veel hout verwerkt in het voertuig, dat hun de hoofdprijs (150 euro) moet brengen, een ander meer metaal. Het ene voertuig is opgebouwd uit licht materiaal, andere zijn lomper. Zij redeneren, hoe zwaarder hoe sneller naar beneden. Of toch niet?

,,Nee zo werkt het niet helemaal’’, klinkt het uit het klaslokaal waar de derdeklassers hun zeepkisten in de verf aan het zetten. Hoe wél laat men in het midden, geheimen voor de race worden niet prijsgegeven. Kijk’’, lachen Bart Schinkel en Joao Rodrigues. ,,Zij halen met dat ding de finish niet eens, zij slaan nog voor de bocht naar beneden over de kop’’, wijzen zij op de creatie van een rivaliserend team.

Plezier

De overkant haalt de schouders op. ,,Wij reageren pas na de race.’’ De onderlinge rivaliteit is groot, net als het plezier wat ze er in hebben. Het is een mooie overbrugging richting vakantie, want heel veel anders hebben ze niet meer te doen. Het praktijkexamen hebben ze al achter de rug, volgend jaar wachten de stages.

,,Het is erg leuk om te doen’’, zegt Marco Pel, die in het team van Joao zit. ,,En heel erg leerzaam. Je komt van alles tegen.’’ De zeepkisten, ze zijn allemaal verschillend, zijn door de leerlingen zelf ontworpen. ,,Een aantal heeft het tekenprogramma van de computer gebruikt. Maar er is ook heel veel zelf bedacht’’, aldus Joao.

Intussen wordt er in het klaslokaal hard doorgewerkt. De technische keuring zit er inmiddels op. Alle zeepkisten van de techniekleerlingen zijn goedgekeurd voor de race in Wijk aan Zee. Ze hadden ook niet anders verwacht. Volgende week mogen ze overigens elkaars racevoertuigen beoordelen. En de bijdrage van de eigen teamleden. ,,Je kunt dus niet met je handen over elkaar toekijken hoe je eigen teamleden het er af brengen’’, verklaart Joao het laatste.

Huub de Ruiter, vakdocent techniek, is blij met het enthousiasme bij de leerlingen. ,,Wat ze in drie jaar hebben geleerd, komt allemaal terug in één werkstuk.’’ Het is bovendien, vindt De Ruiter, een goede reclame voor het techniekonderwijs op school, dat jarenlang in het verdomhoekje zat. Van een glijdende schaal naar beneden is overigens geen sprake meer, ervaart De Ruiter op het Vakcollege techniek van de school uit Heemskerk. ,,De belangstelling voor beroepsgericht onderwijs neemt toe. Wij proberen hier de oude lts, de ambachtsschool zeg maar, terug te krijgen. Dat werkt goed.’’

Bron: Dagbladkennemerland

 

 

De Zeepkistenrace zoekt deelnemers

 

Men heeft het door een extern bureau laten onderzoeken, met geld uit Brussel uiteraard, en het is nu wetenschappelijk vastgesteld ; er is sprake van een toenemende vergrijzing in het deelnemersveld van de zeepkistenrace.

Ondanks het instellen van een aparte prijs voor coureurs onder 14 jaar, de Joris Zandbergentrofee, is de ingezette trend onomkeerbaar. De organisatie zit met de handen in het, ook al grijze, haar, voor zover nog aanwezig...,want inderdaad, de organisatie wordt ook een jaartje ouder. Treurnis alom, heel Wijk aan Zee in mineur zou je bijna denken, maar nee hoor, daar is meer voor nodig.

Het ultieme middel tegen oud worden is nl.: ZEEPKISTENRACEN !!!

Tover een glimlach op je gezicht en bouw een kist. Als extra stimulans heeft men het geld voor het vervolgonderzoek in de prijzenpot gestopt, dat is mooi meegenomen zo vlak voor de vakantie. Die begint nl. een week na de race.

De grote prijs van Wijk aan Zee zal dit jaar worden verreden op vrijdag 27 juni. De start vindt zoals altijd plaats bij hotel Sonnevanck en wel om 19.00 u..

Nog ruim twee maanden de tijd om iets moois te maken, dus pak die uitdaging aan. Bij deze roepen we hierbij iedere huisvader, young-arter, surfer, horecaffer, techneut, agnost, macrameër, uitvaartverzorger op om mee te doen. Zonder deelnemers is er nl. geen race, klinkt wat simpel, maar zo is het wel. Het credo blijft hoe dan ook overeind : DE ZEEPKISTENRACE GAAT ALTIJD DOOR !

Meer inlichtingen op de site : www.wijkaanzee.org/zeepkistenrace

 

 

 

WIJK AAN ZEE - Zijn eindtijd wist hij nog niet. Echt belangrijk leek hij het ook niet te vinden. Al had zijn stiefvader met zijn motorclub de laatste weken behoorlijk aan zijn op een motor gelijkende zeepkist gesleuteld om het fraaie gevaarte meer snelheid te geven.

Hoofdprijs naar enige butenlandse deelnemer

 

,,Ze hebben flink staan lassen, dat klopt. Maar of het geholpen heeft, ik weet het niet. Het ging voor mijn gevoel wel wat sneller dan vorig jaar. Ik vind het ook niet zo belangrijk, het is gewoon grappig om mee te doen’’, aldus Michael Whittaker uit Wijk aan Zee na de eerste manche waar hij in de middenmoot eindigde.

Leuk

,,Het is voor de gezelligheid. En omdat het leuk is’’, zei ook Nick Gravesteijn uit Uitgeest nadat hij de finishlijn was gepasseerd met zijn op een reddingsboot gelijkende zeepkist. Hij wist van tevoren dat hij over twee manches niet de snelste tijd zou klokken. En ook dat hij niet de originaliteitsprijs zou winnen. ,,Die hadden we drie jaar geleden al. We zijn met de vrijwilligers van KNRM Wijk aan Zee weer lekker drie maanden bezig geweest om deze zeepkist te bouwen. We vinden het leuk en willen hiermee onze groep meer naamsbekendheid geven.’’

De hoofdprijs (’150 euro en eeuwige roem in Wijk aan Zee’) ging vrijdagavond naar de enige buitenlandse deelnemer, de Duitser Hans-Georg Wiemken. Van de 29 deelnemers klokte hij over twee manches de snelste totaaltijd (44.844 sec). Hij moest er wel drie keer voor naar beneden op de De Zwaanstraat, want de eerste keer haperde de elektronische tijdwaarneming. De uit Rastede afkomstige Wiemken liet zich echter niet van de wijs brengen, na de eerste manche was al duidelijk dat de eerste plaats hem nauwelijks kon ontgaan. Hij had op afstand concurrentie van vader en dochter Petiet uit Wijk aan Zee. Vader Marc werd met 46.460 sec tweede, dochter Amber met 47.268 sec derde.

Aad van der Wel van de organisatie was ’dik tevreden’ over het verloop van de zeepkistenrace. ,,Het was lekker druk mede door het mooie weer. En er was mede doordat er veel leerlingen van het Kennemer College deelnamen een groot aantal deelnemers. Meer dan voorgaande jaren. Alleen tijdens de tweede manche ging er jammer genoeg wel veel mis, veel zeepkisten gingen onderuit.’’ De schade voor de coureurs bleef fysiek gezien echter beperkt tot schaafwonden en lichte kneuzingen.

Bron: Dagblad Kennemerland